Korpsstaf politie verbiedt medewerking aan TV-programma’s

De Korpsstaf van de Politie heeft  via de afdeling Juridische Zaken een email verstuurd naar de korpsen in het land met betrekking tot aanvragen tot medewerking aan een TV-programma. Dit is het resultaat van ons WOB-verzoek die we enkele maanden geleden hebben ingediend. De inhoud is als volgt.

Regelmatig komen bij deze afdeling klachten binnen over de vermeende medewerking aan televisieprogramma’s zoals Opgelicht en Ontvoerd met als resultaat uitgebreide Wob met als centrale vraag Hoe kan het dat wij als politie meewerken aan dergelijke programma’s? Dat is toch in strijd met de wet wordt dan gezegd.

Als er in het programma en met dank aan het programma in samenwerking met de politie wordt overgegaan tot een instap of aanhouding door de politie en deze instap/aanhouding wordt gefilmd en uitgezonden dan is het zo goed als zeker dat dat in strijd is met de WPG. Vaak is namelijk het adres te zien of te achterhalen van verdachten. Daarmee is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer mogelijk aangetast. Dat is een aantasting van een grondrecht. De WPG geeft mogelijkheden om politiegegevens buiten de schil van politie te brengen. Het meewerken aan dit soort programma’s is dat niet. Wij mogen aan burgers geen politie-informatie verstrekken. Die moeten binnen de politieomgeving blijven. Kortom meewerken aan deze programma’s is niet rechtmatig en in principe niet mogelijk.

De redactie van Opgelicht?! heeft in het verleden overduidelijk informatie ontvangen en met deze informatie zijn personen achterhaald en gefilmd waarbij het grondrecht duidelijk is aangetast. We zijn blij dat er met deze nieuwe afspraken korte metten is gemaakt met het delen van politie-informatie en dan met name aan het amusementsprogramma Opgelicht?! dat totaal geen enkele journalistieke meerwaarde biedt.