Gebruik van beeldmateriaal

De redactie van Opgelicht?! bedient zich met beeldmateriaal waarvan zij niet de rechtmatige eigenaar zijn. Inbreuk op copyright heet dat in goed Nederlands. Vandaag een mail gestuurd dat alle beeldmateriaal verwijderd moet worden, ik heb er geen toestemming voor gegeven.

In hun reactie per email staat dat zij ‘goedkeuring hebben van de belanghebbende’ maar we weten dat dit complete nonsens is. Volgens artikel 25 van de auteurswet mag het materiaal ook niet worden gebruikt als de eigenaar geen toestemming heeft gegeven. Ik heb nooit toestemming gegeven voor het gebruik van dit beeldmateriaal. Blijkbaar denken deze stakkers dat zij boven de wet staan dus vandaar dat ik ze aansprakelijk heb gesteld voor het misbruik.
Elke dag dat het beeldmateriaal nog zichtbaar is op de site zal ik 500 euro excl. BTW in rekening brengen totdat het materiaal is verwijderd.

08.05.2017

Vandaag een email gekregen van Mw. van Tricht van Juridische Zaken van AVROTROS. In de bijlage kun je lezen met welk lulverhaal ze nu weer komen en vanzelfsprekend krijg ik geen enkel antwoord op mijn vragen danwel de bewijzen dat ze gelijk hebben. Het feit dat er beelden circuleren betekent nog niet dat je ze mag gebruiken. Waar is het document dat je toestemming hebt van de rechthebbende ?

email 8 mei 2017 van Tricht

02.05.2017
Vandaag reageren ze op een email die ik heb gestuurd met een factuur. Ze stellen dat de producent van het beeldmateriaal de rechthebbende is maar ik heb ervoor betaald dus het eigendom ligt bij mij. Overigens heeft de producent zelf de beelden gestuurd en nadien nimmer contact opgenomen dat het beeldmateriaal niet door mij gebruikt mocht worden. Daarnaast ligt het eigendom van mijn foto’s ( de portretfoto en de foto van mijn kinderen, die overigens niets met deze zaak te maken hebben ) bij mij en het getuigt van ranzige journalistiek om deze beelden te gebruiken om het item te ondersteunen. Wat is de journalistieke meerwaarde om kinderen hierbij te betrekken ? Ondanks verzoeken heb ik nog steeds geen documenten gezien dat zij ook daadwerkelijk goedkeuring hebben. Zij hebben een mooi verhaal maar het ontbreekt aan bewijzen. Het is mij al langer duidelijk dat het een hoop geblaat is voor de kijkcijfers maar dat onderbouwende feiten achterwege blijven. En die Jongbloed maar lekker alles oplezen via de autocue en net doen alsof zij het allemaal zelf hebben ontdekt en dat het allemaal maar vreselijk is…

Reactie op factuur

misbruik copyright
Invoice INV-HC0014